tirsdag 7. august 2012

Coca Cola

Det er ikke så ofte man leser om Bolivia i norske aviser, men i dag skriver Dagbladet om hvordan 21. desember 2012, når det er slutt på mayaenes kalender, også kommer til å markere slutten på kapitalismen og dens fremste symbol; Coca Cola. Det var utneriksminister Choquehuanca som sa dette i en tale i Copacabana 14. juli.

Det har jo vært dem som hevder at 21. desember 2012 betyr “the end of the world”; Hollywood har sågar tjent gode penger på en film om dette. Utenriksministeren mener at det ikke er slik det er; datoen betyr derimot slutten på alt som er i mot Pacha Mama (Moder Jord) – og starten på solidartitet og omsorg. Og slutten på kapitalismen, da.

Samuel Doria Medina, en av (de få) opposisjonspolitikerne som fortsatt finnes i landet, mente noe ironisk at utenriksministeren nok var blitt feilsitert; det var ikke slutten på Coca Cola han annonserte, men  “que seguramente será el fin de la coca y su cola”, altså slutten på koka (som det dyrkes enorme mengder av, noe til lovlig bruk, men det meste dessverre til produksjon av kokain) og dens hale (cola) – en referanse til hvordan regjeringen støtter kokadyrkerne – som da blir presidentens hale.

Om du vil lese artikkelen i Dagbladet finner du den her:

http://www.dagbladet.no/2012/08/07/nyheter/kommentar/utenriks/politikk/bolivia/22843410/)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar