lørdag 12. februar 2011

Regnvær

Det er regntid her i Cochabamba. Mange har venta lenge på regnet, for det kom ganske sent i år. Flere av innsjøene som brukes til å vanne markene er nesten tomme for vann. Men så kom endelig regnet. Dessverre har det en tendens til å komme litt for mye av det på kort tid. Her i byen medfører det at kloakken begynner å slå opp i slukene rundt omkring. Når man kjører gjennom vanndammer kan man tydelig kjenne kloakklukta. (Det er selvsagt en av fordelene ved å bo i sjuende etasje…) Det som er av gamle rør her i byen har forsåvidt en grei dimensjon, men de er nettopp gamle, så de er ikke så tette. Mange av de nye rørene som er lagt har en dimensjon på ned mot 20 cm – og det holder ikke når det pøsregner i en millionby. Rundt i byen er det også anlagt større kanaler som det er meningen at vannet skal renne unna i, men når de hvert år blir fulle av søppel, hageavfall, kvister og dyrelik, og ingen husker å rense dem før regntida… Vel, resultatet er at mange cochabambinere forleden natt måtte skuffe vann og møkk unna husene sine. Noen steder ser byen litt ut som en krigssone, der sandsekkene er stabla opp utenfor husene for å holde vannet unna.

I Chapare (over fjellet, og ned mot jungelen), er situasjonen enda verre. Mange familier er husløse, og bor nå på skoler og i kirker, mens de venter på at regnet skal gi seg, så de kan se hvor mye de har tapt.

Det virker som om vann disse siste månedene har vært den store utfordringen rundt om i verden; enten er det for lite, eller så er det for mye. Her i landet har man opplevd begge deler.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar