fredag 18. februar 2011

Streik

I dag ble det plutselig en ekstra fridag. Det har vært en smule urolig her i landet de siste dagene. Det starta vel egentlig da regjeringen før jul satte opp bensinprisene med 80%. Det førte til at transportkostnadene økte, og dermed økte prisene på det meste. Folk ble selvsagt sinte og fortvila, for lønningene økte ikke i takt med prisene – og etter en del protester ble bensinprisene senket igjen. Problemet er at matvareprisene ikke akkurat gikk ned til nivået de var på før den såkalte “gasolinazoen”. Situasjonen normaliserte seg litt, men når det gjaldt enkelte varer, som for eksempel sement, ris og sukker, ble det spekulasjon. Grossister handlet inn, gjemte, og prøvde å presse prisene oppover. På sukkerfronten førte det til at regjerningen grep inn og opprettet statlige sukkerutsalg, med laaaange køer. Folk sto i kø hele natta for å få kjøpt en kilo.

Denne uka bestemte trasnsportsektoren seg for å sette opp prisene. Her i byen har det i 8 år kosta 1,50 å kjøre buss innen byen. Brått ble prisen økt med 50 centavos til 2 bolivianos. Det høres kanskje ikke så mye ut, men når de fleste må ta to busser for å komme seg på jobb eller skole, så blir det 2 bolivianos om dagen, og 10 i uka. Har man da en liten skokk med unger som skal på skolen, er denne økningen nok til å velte familiebudsjettet. På den annen side så har jo prisene på reservedeler, dekk og annet økt for de som driver med transport, og de skal jo også leve og forsørge familien sin.

Prisene økte på tirsdag. Da ble mange sinte, en del gater ble stengt og biler og busser ble utsatt for vandalisme. Onsdag svarte transportsektoren med streik. De marsjerte inn til sentrum, holdt taler og krevde at myndighetene måtte godta de nye prisene. Det var også enkelte som var litt ekstra sinte, og gikk løs på kontorene til fagforeningene. Møbler ble kastet ut av vinduene, ruter ble knust, pc ramponert osv. Dette førte naturlig nok til sinne blant de fagorganiserte.

I går var mange av hovedveiene blokkert av folk som protesterte mot økningene i billettpriser. Transportsektoren streika, så det var ingen busser ute på veiene.

I dag er det ventet at temperaturen vil øke enda mer. Bolivias svar på LO er ute i gatene sammen med fabrikkarbeidere, lærere og studenter. Det kreves at billettprisene ikke økes, at minstelønna økes og at det blir en orden på sukkersituasjonen. Samtidig nekter transportsektoren å gå med på at billettprisene skal ned på gammelt nivå, så de er også ute og marsjerer.

Jeg har jo bodd noen år i dette landet, og jeg tror aldri jeg har sett gatene så tomme for biler. Det er noen privatbiler ute, selv om det egentlig er vedtatt at ingen skal ut i dag. Det er også en del folk til fots og på sykkel. Her fra leiligheten hører vi smellene fra kinaputtene til de som demonstrerer. Til nå har det vært forholdsvis rolig, og vi får håpe at det ikke kommer til noen alvorlige sammenstøt mellom ulike grupperinger.

Men – mange skolebarn, også de norske – er lykkelige over å få fri en dag eller tre ekstra, og jeg har tre brett med pizzasnurrer på gang. Velkommen hit!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar