lørdag 27. februar 2010

Noen glimt

I ettermiddag vandra jeg en liten tur. I veikanten leker fire barn. Når jeg nærmer meg, stopper leken, og de ser på meg med store øyne. Når jeg kommer opp på siden av dem sier den modigste “Bonjour vazaha”. Jeg svarer med “Salama”. De tre andre barna tør nå å si “Salama”. Jeg går videre, og kjenner øynene deres i ryggen. Så begynner fnisingen. I begynnelsen her trodde jeg at jeg kanskje hadde en flekk i rompa eller noe sånt. Nå har jeg skjønt at det er jeg som person som er hysterisk morsom. Det er ikke hver dag det er like morsomt – noen ganger kan det gå på selvtilliten løs at unger ruller rundt på bakken i latter når de ser deg – andre ganger er det koselig at alle hilser og fniser.

Jeg har virkelig forstått hvorfor fyllesykling er dumt. Jeg vil påstå at her i bygda er fyllesykling et mye større problem enn fyllekjøring – simpelthen fordi det er ganske vanlig å ha sykkel, mens de færreste har bil. Og godt er kanskje det? Her i Fandriana er lørdag markedsdag, og for mange betyr det også drikkedag. Så når man går en ettermiddagstur på lørdag er man garantert å møte mange som har fått i seg noe som er sterkere enn vann. I dag møtte jeg fire menn på sykkel. Veien her er ganske bred, men allikevel endte en opp liggende midt i veien, og en av de andre hadde ganske stø kurs mot grøfta.

Da jeg kom opp bakken forbi Alliance Frances fikk jeg øye på en fyr som stupte kråke. Det har regna mye i dag, og vi snakker ikke akkurat asfalterte veier her. Så fikk jeg øye på en annen mann, atskillig eldre, som huia og skrek og tvang kråkestuperen fremover. Min teori er at det kanskje var far og sønn – og at sønnen, i en eller annen absurd straffereaksjon, måtte stupe kråke opp hele bakken. Da han kom opp fikk han beskjed om å hoppe videre i hockeystilling. Mange folk sto og så på, ingen sa noe – ikke jeg heller.

2 kommentarer:

  1. Lars-Gøran Strømhaug27. februar 2010 kl. 15:13

    Ja det er mye fyll på lørdager. Mange drikker "Toka Fandriana", som de kaller det. Noe hjemmelaget brennevin. Har ikke smakt det, men det lukter helt forfeldelig, tipper det er livsfarlig å drikke det! En gang jeg kjørte mot Ambositra fant jeg en mann liggende midt på veien og sov. Vi fikk rullet han ut av veibanen i allefall..... Hary har også en tendens til å ta seg ett par sterke for mye på lørdagene....

    SvarSlett
  2. Det er visst ikke barr på lørdager - i dag tok jeg taxibrousse til Fianar, og du verden så mange vaklende mannfolk som var ute søndag morgen og formiddag... Dessuten møtte vi på fire personer som kom med svære 25-liters kanner på hodet - med toka.

    Veldig koselig at bloggen leses av noen som kjenner det jeg skriver om! Og takk for turtips - Monika har testa det litt ut.

    SvarSlett